Welcome Guest ( Přihlásit | Registrovat )
![]() ![]() |
Nov 30 2008, 02:07 PM
|
|
![]() Administrator Skupina: Head Admins Příspěvků: 107 Registrován: 24-April 08 Telemachus/Nya
Chanter
|
Na AionSource.com byl zveřejněný pěkný článek od Lord Devil který měl tu možnost hrát korejskou betu. Je tam hromada informací o Aionu které by spoustu lidi mohli zajímat, tak sem si se souhlasem autora dovolil to preložit do čestiny pro méně zdatné angličtináře. Ale jelikož jsem méně zdatný češtinář tak omluvte tu smršť chyb, hrubek atd.
Odkaz na originál Autor: Lord Devil ******************************************************************* Ahoj všichni :) Jelikož NCsoft se připravuje na spuštění Aionu v Korei na 25. Listopadu, tak jsem konečně měl čas napsat takové zhodnocení mojich zážitků z OBT (Open Beta). Zkoušel a hráal jsem hodně MMORPG za posledních 5 let... Lineage2, FFXI, WoW, LOTRO, Tabula Rasa, EQ2, Vanguard, Perfect World, Sun, AoC, WAR a další. Jak vidíte nikdy jsem se v žádném MMO moc nezasekl, většinu jsem přestal hrát po 1-2 měsících. FFXI a Lineage2 jsem hrál trošku déle ale i ve WoW jsem si užil za ty 3 měsíce...ale mám přehled o většině větších MMO. Tak ted k Aionu. Sledoval jsem ho už pres rok a zamiloval jsem si grafiku, hudbu i umělecký styl ale byl jsem trošku skeptický ke Faction systému - nikdy jsem nebyl fanoušek MMO založených na factions, protože to snižuje možnosti politiky a dalších věcí. Ale holt nemůžete mít všechno. Takže k mojim zkušenostem: Rezervační Event, Vytváření postavy, Perfekcionismus Odkaz na moje video z vytváření postavy Když jsem se konečně dostal k accountu tam díky mé korejské přítelkyni (díky) byl jsem překvapen jak profesionálně přistupovali k přípravám na Open Betu. Sice to nic neříka o hře samotné, ale když jsem videl jak zvladali přidávat servery jak přibívalo hřáčů, stahování klienů, instalace atd atd. Potěšilo mě to. Před puštěním 11. Listopadu postupovali v několika fázích. Nejdříve ste si mohli stáhnout klienta (poslední týden v říjnu), takže všichni měli spoustu času si stáhnout 8GB dat. O týden později povolili registraci postav. Takže každý měl možnost se přihlásit a vytvořit si postavy a tím si rezervovat jména. Vytvořil jsem si hromadu postav...asi proto, že to bylo zatím jediné co šlo:). Vytváření postavy je opravdu velice detailní a získali jste první dojmy o enginu hry, který běžel naprosto bezvadně.Další dobrý věc byla, že měli na stránkých reporty a statistky kolik lidí na jakém serveru, jaké povolání, rasy, věk lidí atd...takže se i podle toho mohl človék rozhodovat co a jak. Start Open Bety Asi si dokážete představit jak těžké bylo čekání na 11. Listopadu...Byl jsem tak nedočkavý konečně vidět hru samotnout, jak běží atd. Naštěstí se mě podařilo dostat týden volno v práci abych si to opravdu vychutnal. Start samotný byl bez chybný jako všechno předtím. Mohli jste se přihlásit přesně v 6:00am jak slíbili a všechno šlo perfektně (přesto, že jak jsem slyšel hned první 2 minuty po puštění měli 11000 přihlášených uživatelů). Měl jsem to štěstí hrát s kamarady z Korei, kteří me vzali do guildy a prošli semnou první questy a mise, takže o to to bylo lepší. Interface Odkaz na moje video o Interfacu hry. Co bych k tomu řekl, bylo to asi poprvé za dlouhou dobu co jsem viděl tak pěkný, uhlazený interface. Všichni víme, že hodně stávajících MMO má právě nedostatky co se týče interface, což je většinou celkem smutné jelikož interface je to první co vidíte a to co uvidíte a budete používat celou hru...takže dobrý interface je první krok k dobré hře. Co dělá Aion interface tak dobrý? Asi neudělali chybu, že hromadu věcí zkopírovali z WoW interfacu. Máte tu všechny ty užitečné věci jako Linkování itemů, Waypoints Questy, Sdílení questů, nastavování všech možných věcí, ovládání, hotbarů.. další věci jako vypnutí/zapnutí helmy, tituly a další. Záložky chatů si mužete taky přizpůsobit hromadou způsobů. Všechny skilly a věci mají pěkné velké ikonky. Na použitý font se velice dobře kouká a všechno prostě vypadá krásně a nově...tolik nastavené, že vám ani nebudou chybět Addony (což jsem stejně moc neměl rád). Grafika První co jsem viděl bylo, že muj počítač byl vyhodnocený jako že tu hru zvládne na maximální detaily v 1920*1200 a 2x AntiAliasing. Takže když jsem poprvé pustil hru, tak jsem viděl jak opravdu "žije". Prvních pár vteřin jsem si sice připadal jako ve WoWku s detailnejší grafikou. Přestože grafika v Aionu není možná tak detailní jako v některých jiných nových MMO, tak engine běžel tak hladce a postavy i pozadí a všechno mělo tolik animací a detailů...(také stíny a kvalita vody vypadala opravdu dobře!) Na první pohled všechno vypadalo příliš "přátelsky" (hrál jsem za Elyos)...proto mě to nejdříve připomělo WoW...roztomilé malé příšerky, všechno hodně barevné. Nevypadalo to špatně, ale na můj vkus příliš barevné, prostě trošku jako WoW. Ale díky tomu jak všechno perfektně jelo a vypadalo tak jsem si na to rychle zvykl a užíval si grafiky. Později, když jsem se dostal do dalších oblastí, grafika se hodně změnila a udivovala mě víc a víc. Později jsem dokonce přišel na to, že na mojí postavě je vidět co za náušnice/náhrdelníky nosím...Získal jsem náhrdelník co duhově svítí všema barvama...během hry najdete hromadu dalších menších detailů s kterými si vyhráli. Všechny ty animace NPC které se pořád pohybují městem ... nekteré dokonce pracují, nosí krabice od nekud nekam...všechno v aion světě se pohybuje. Také vaše postava nikdy jenom tak nestojí. Podle arei provádí různě akce, chladí se v horkých lokacích, vyndavá písek z oblečení v prašných lokacích jako pouště atd. Na aionu je vidět že je to konečně hra do které vývojáři dali hodně lásky a detailů. Hudba Nekteří asi už znají časti hudby z Aionu...pokud se nepletu tak to všechno bylo vytvořeno Londýnským symphonickým orchestrem, takže od hudby můžete očekávat opravdu hodně. Dobré je, že se hudba pořád mění, opět záleží na lokaci. Je jiný v jiných částech města i jiných huntících lokacích. Také při boji se hudba mění a i ta je vázána na prostředí. Takže se vám určite bude líbit hudba v Aionu. Zvukové efekty Vždycky jsem si myslel, že některé z východních herních společností nemají přístup do žádnych lepších knihoven zvukových efektů. Ne, že by měl Aion špatné zvukové efektty, ale některé zvuky (třeba bouchání do moba) by podlě mě mohlo znít lépe. Není to velký problem, ale jedna z mála věci která by se dala zlepšit. Questy/Mise Aion ma zaprvé systém questů a pak mise. Mise jsou vic komplexnejší pokračující questy které musíte udělat (zahrnují i partu)...jsou něco jako příběh (i s krátkýma videama) který vás dostává dál do hry. Questy jsou jako normální questy, od huntení mobů, sbírání materiálů, questy na čas, eskortovací questy, specilná questy atd. Je tam opravdu hodně questů, nikdy jsem neměl potřebu grindit na stejném místě moby. Takže to zase trošku připomíná levlení ve WoW. A questy a mise jsou zdaleka nejrychlejší způsob expení (snad to odradí boty). Také odměny za questy jsou pěkné, od zlaťáků, svitků, potionů tak i zbraně, armory atd. Mise jsou trošku víc komplexnejší a občas potřebujete partu abyste to zvládli. Hra v partě je opravdu zábavná, šli jsme do velkého kampu obrů a zabijeli různé pojmenované bose. Museli jsme tam dělat i další věci, sbíraní toho a tamtoho atd. Dokonce nás tam i wipnuli moby, ale bylo to velice napínavé a dostali jsme pěkné dropy z pojmenovaných mobů Další super mise, kterou bych měl zmínit je určitě ta kde se přeměníte v papouška a musíte špehovat na pirátské lodi. Equip a vylepšování Hra má opět i tady podobný systém jako ve WoW. Bíle, zelené, modre a legendární oranžové věci. Některé věci jsou "soul bound" když je equipnete (je u toho i pěkná animace). Věci můžete prodávat v Aukčním domě nebo i pomocí AFK obchodů jako v Lineage (afk obchody jsou moc pěkně udělané, sedíte na židly s názvem obhcodu nad váma, a vaše postava pořád se snaží sama nalákat okolní lidi aby si šli neco koupit). Jinak nikdy jsem nebyl zrovna zastáncem Soulbound věcí ve wowku, ale jelikož tam kde tohle nefunguje je market ovladaný ebayem atd tak je to asi dobře, že to udělali. Jinak můžete "enchantovat" zbraně/armory tak že "zkrystalizujete" něco a dostanete z toho "prach" kterým můžete enchantovat amory/zbraně (můžete udělat armor +1 +2 +3...když failnete tak se vám vrátí na 0, podobné jako v L2 akorat neztratíte enchantovanou věc) Také většina věcí má tzv. sokety...dají se do nich dát různé runy které vylepěují různe vlastnosti a existují různé stupně kvality run. Alechymisti mohou měnit runy nebo je vylepšovat atd. Craftění Měl jsem možnost vyzkoušet si nějaké craftění...máte sbírací skilly, tranformační skilly a můžete se naučit další skilly jako je vyrábění šperků, alchymie, kovářství, šití atd. Craftění je spousta zábavy...můžete také failnout, čim větší craftící skill máte oproti náročnosti receptu tím větší šance na úspěch....také se vám může podařit udělat vzácnout věc nebo jich udělat víc jedním craftem. Takže craftící system je velice pěkný a hlavně můžete craftit i užitečné věci, nejenom haraburdí co nepotřebuejte. Poštovní systém Další pěknou featurou je poštovní systém...můžete posílat věci i peníze a máte možnost buď normální pošty nebo expresní. Když použijete normální, tak hráč dostane to co mu pošlete do schránky a on si to musí jít ve městě vyzvednout. Ale když použijete expresní poštu, tak jí hráč dostane kdekoliv právě je, prostě se mu objeví ikonka balíčku na radaru a když na ní klikne tak k němu přiběhne taková zvířecí postavička jako že pošťák a dá mu balíček. Moc pěkna idea. Další věci Jelikož už jste viděli jak je hra perfektní, tak vás nepřekvapí, že tam je spousa dalších bezva featur. Je tam banka, areny, guild/party/raid system (hromada práv které můžete v guilde atd nastavovat, nastavení lootování atd). Hromada pěkných Emotů, od ukazování křídel po sezení na židly atd, moc pěkné pro roleplaying. Také bych měl zmínit, že na korejských stránkých mají už úplně všechny infa o všem ve hře, Najdete tam ale nejenom skilly a nápovědu a tak. Ale dokonce i detailní popisy všech skillu s obrázkama atd. A hráči můžou na stránkach všechno komentovat. Doufam , že my budeme mít podobné stránky. Instancování Aion se snaží vyhnout se tomu co má wowko...mít všechno co můžete dělat na max lvlech v "battlegroundech" nebo jiných instaních. Takže instancí v aionu je hodně málo. Mělo by být kolem 5 instancí, které jsou většinou pro malé huntící party (v žádné takové instanci jsem nebyl, ale nemůžu se jich dočkat). Newbie lokace (pro levly 1-20) používají takvzaný "common channel system" (podobne jako distrikty v gw pozn.preklad.). To znamená, že ta danná lokace existuje v několika kopiích. Sice sem to nikdy neměl rád, tak tady jsem to ocenil, jelikož ty startovní lokace i tak byli hodně zalidněné zezačátku. Ale není problém se přepínat mezi těma kopiema, 1 klik a 10 sekund delay. Ne jako v AOC kde jste museli běžet do města. Takže si myslím že použili instance velice dobře tak aby to nebyla hlavní featura hry. Létání Odkaz na "lítací" video Jedna z základních featur aionu je právě létání. A musím říct, že je implementováno velice dobře. Při létání máte opravdu pocit jako při létání. Animace je velice plynulá a i během boje uvěřitelná. Mnohem lepší než létání třeba v Perfect World. Také se mě líbilo to omezení létacího času, takže to nepujdě nejak příliš zneužívat. V některých lokacách není povoleno létat. PvP Neměl jsem moc času PvPit...ale kolem levelu 20 dostanete pěkný quest kdy vás to teleportne do jedné z enemy lokace (20+lvl). Takže se tam telerpotnete a najednou jste uplně sami na enemy uzemí. Zkoušel jsem někoho zabít, ale dostal jsem nabudku rychle, takže jsem umřel a vrátil se domů. Vypadáto ale že v pvp neztrácíte xp (ale možná to bylo jenom díky tomu, že to byl quest), doufám že xp se bude ztrácet protože mám rád když jste penalizování za vaše akce. Naštěstí v pve normálně xp ztrácite, i kdyz se dají nejake xp koupit zpět ale je to drahé a stejně neco ztratíte. Kvalita/stabilita atd Hádám, že takovou úroveň kvality a stability jsem naposledy zažil při hraní WoW bety (i když stabilita serveru nebyla tak dobrá jako u aionu). Opravdu mě nadchlo, že celých 14dní co jsem hrál betu mě nespadl client ani jednou jedinkrát ani jsem neměl žádný diskonekt. Aion ma systém fronty a díky hodně velikému zájmu v koreii ta fronta byla často plná a čekalo se občas i celkem dlouho, ale stím se nedá nic dělat a jakmile ste byli ve hře tak bez jediného problému. Přesto,že jsem hrál na korejských serverech z takové dýlky tak jsem neměl ani jeden disconnect. Jediny co jsem měl byl jednou kdy to ohlásili předem na jejích stránce. A ani jeden jediný server nespadnul. Celkévý pocit Celkově vzato je to opravdu hodně dlouho kdy jsem hrál tak zábavné a detailní MMORPG. Hra je opravdu vytvářena s láskou. Od Emotů, přes detaily postav a světa, animace, život všude, uhlazenost atd. Teď jenom doufám, že ta kvalita zůstane a i překlad do angličtiny a dalších jazyků bude tak dobrý, pak jsem si 100% jistý že budou mít výborný start a super hru i pro většinu z nás. Pořád ale doufám, že dosáhnoutí max lvlu nebude tak rychlé...jinak jsem zvědavý jak bude vypadat těch 5 instancí ktere mají přidat a jak bude vypadat hra na max levelu. Nemůžu se dočkat až bude u nás a také si pořádně vyzkoušt the Abyss který vypada opravdu moc pěkně. Music video - Forgotten Sorrow Lord Devil |
|
|
|
Nov 30 2008, 02:15 PM
|
|
![]() Newbie ![]() Skupina: Members Příspěvků: 9 Registrován: 22-November 08
Ranger
|
slint, uz aby to bylo i u nas
|
|
|
|
Nov 30 2008, 02:36 PM
|
|
![]() Newbie ![]() Skupina: Members Příspěvků: 21 Registrován: 29-August 08 Z: Nevim omg
Chanter
|
To ses ty deadly ?
BTW k članku, děkuji Nye za super článek/překlad ale vyvolalo to u me akorat dalsi zachvát toho, že se stěhuju do Korei |
|
|
|
Nov 30 2008, 03:20 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Skupina: Members Příspěvků: 112 Registrován: 19-November 08
Assassin
|
Díky za překlad
Konečně napadlo někoho udělat ten poštovní systém i s doručením A pvp questy vidim poprvé doufím, že jich tam bude víc:X -------------------- |
|
|
|
Nov 30 2008, 03:43 PM
|
|
![]() Newbie ![]() Skupina: Members Příspěvků: 19 Registrován: 20-November 08
Gladiator
|
Diky ti za preklad Nya, hroozne se tesim
-------------------- |
|
|
|
Nov 30 2008, 04:18 PM
|
|
|
<3 Member O:-) Skupina: Redactors Příspěvků: 202 Registrován: 26-April 08 Z: Internet |
Díky za překlad Konečně napadlo někoho udělat ten poštovní systém i s doručením A pvp questy vidim poprvé doufím, že jich tam bude víc:X pvp questy su ako v AOC, WOW tak aj WH a su semi uspesne -------------------- ![]() |
|
|
|
Nov 30 2008, 05:49 PM
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Skupina: Members Příspěvků: 112 Registrován: 19-November 08
Assassin
|
pvp questy su ako v AOC, WOW tak aj WH a su semi uspesne V AoC nejsou, to vim na 100%, protože jsem prošel všechny Q do lvlu 80. This post has been edited by Scrat: Nov 30 2008, 05:50 PM -------------------- |
|
|
|
Nov 30 2008, 07:00 PM
|
|
|
<3 Member O:-) Skupina: Redactors Příspěvků: 202 Registrován: 26-April 08 Z: Internet |
planned neviem ci uz to nedali pisali nieco na forach.
-------------------- ![]() |
|
|
|
Nov 30 2008, 07:31 PM
|
|
|
Assassin
|
planned neviem ci uz to nedali pisali nieco na forach. Možný to je, ale proč to rešít? Hlavně, že toto bude v Aionu -------------------- |
|
|
|
Nov 30 2008, 07:56 PM
|
|
![]() Newbie ![]() Skupina: Members Příspěvků: 3 Registrován: 28-May 08 |
Ajaja uz slintam... Uz to chci skusit
This post has been edited by Krysna: Nov 30 2008, 07:56 PM -------------------- |
|
|
|
Nov 30 2008, 08:52 PM
|
|
|
<3 Member O:-) Skupina: Wiki managers Příspěvků: 213 Registrován: 17-August 08 |
diky za preklad
-------------------- The mystery of life isn't a problem to solve, but a reality to experience.
http://guide.aiononline.cz - Aion Wiki Často kladené dotazy ohledně Aionu |
|
|
|
Dec 2 2008, 03:07 PM
|
|
![]() Newbie ![]() Skupina: Members Příspěvků: 18 Registrován: 19-October 08 Z: SVK
Cleric
|
Aaach nech to uz vyjde... podla mna zatial naj MMO co ma potencial
-------------------- |
|
|
|
Dec 2 2008, 07:15 PM
|
|
![]() Newbie ![]() Skupina: Members Příspěvků: 2 Registrován: 11-November 08
Chanter
|
Super
-------------------- |
|
|
|
Mar 13 2009, 11:53 PM
|
|
|
Newbie ![]() Skupina: Members Příspěvků: 5 Registrován: 13-March 09
Cleric
|
Mno já se na Aion sice těším, ale nadruhou stranu si asi moc candy efektů na mým kompu neužiju a bojím se, aby to vůbec bylo zábavný ne jen líbivý. Teďkon hraju WoWko na Drak'thulu (Kdo neví offic CzSk server.) a ze všeho nejvíc mně baví 25man raidění - pěkně s gilďákama na ventrilo pokecat a přitom si piánko vykostit Naxx25 uplná lahoda výkendových večerů. V podstatě už mám T7,5 a než tohle vyjde myslím že budumít i T8sérku.... a hraju to už jen kvůli dungům a raidům ... jako healer mně to baví nejvíc.
Mno a řekl bych že tohle mi bude v Aionu chybět... ví někdo jak to vypadá s rozdělením rolí v party eventech jako dungy apod v aionu?... Na youtube je vidět jen celkem děsnej chaos jako v konzolovejch mlátičkách, a ve většině jinejch mmo je to hnus.... typycky Runes of Magic(hoodně podobnej obšleh aionu) tohle je ve wow dokonalý každá klasa dělá něco a přitom jsou v pvp vyrovnaný.... nejsou tam zbytečný (př. ve Warhammeru online je to zmatek halabala naflákaný klasy). Čili podle toho co jsem odkoukal z youtube nevim, nevim.... sice pěkně akční ale někdy i chaos a to by mně asi nebavilo. Aj ty postavičky maj někdy přeplácaný.... no někdy. Mno myslím, že jde rozdílnej systém přežít (Hlavně ať Cleric má taky kde healit a ne jen sólo:-), ale čeho se bojím nejvíc jsou Boti(samoexpící programy) jak jsem tu někde na fórku četl že jich je v korei-verzi hafo, protože to bych se na to vys.... proto si asi raději s koupí Aionu počkám a počtu si jak to v Eu fičí a jak funguje CzSk komunita. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Lo-Fi Version | Nyní je: 31st July 2010 - 10:06 AM |